top of page

DEELNEMERS 2017

KWADIJK

zomerroute de zeevang 2017

Jose en Frank de Ruijter

 

Op Kwadijk 104a vind je de Beeldentuin van Jose en Frank de Ruijter. Jose maakt vanaf 2005 abstract/figuratieve beelden van diverse soorten steen zoals speksteen, serpentijn en albast.

 

 

 

zomerroute de zeevang 2017

Marc Vaarzon Morel

 

Op Manege de Paardenhof in Kwadijk waren schilderijen van manegehouder en beeldend kunstenaar Marc Vaarzon Morel te bekijken.

MIDDELIE

kerkje middelie zomerroute
zomerroute de zeevang
zomerroute de zeevang
Kerkje Middelie

 

In het kerkje Middelie was tijdens de zomerroute werk te zien van Jannig Kwakman, Alexandra Verwoolde, Marty Komen, Wieke Dekker, Janneke Makkink en Heleen Hoek. Het werk was zeer gevarieerd; verstild, abstract, fantasievol, eenvoudig, expressief, groot en klein.

De Cercishof, Cees Meeuwse

De Cercishof, lid van de Nederlandse tuinenstichting,  van tuinier en vormgever Cees Meeuwse in Middelie bestaat uit twaalf kleine geremde, getemde en ongeremde tuintjes. Ze zijn verbonden door sluipdoor paadjes met veel bijzondere tuinplanten.

Greet van der Zee

Greet van der Zee heeft een bloemen- en groententuin. Ze heeft een kringloopwinkel aan huis, er kwam iemand wol spinnen en haar zus verkocht zelf gebreide poppenkleren en fotokaarten.

OOSTHUIZEN

grote kerk oosthuizen zomerroute
zomerroute de zeevang

Grote Kerk Oosthuizen

 

Oosthuizen ligt aan de Beemster Ringvaart, zo’n twintig kilometer boven Amsterdam. Het bezit een prachtige gotische kruiskerk, de Grote Kerk, aan de Raadhuisstraat 61.

 

Er exposeerden vier kunstenaars in de kerk: Jeanne Lienos met collage schilderijen, Guido Schneider met stenen beelden, Nel Steltenpool met abstracte schilderijen en keramiek en Peter Sluijter met bronzen beelden.

Galerie O'63

 

Op het Oosteinde 63 werden in de tuin (en beperkt binnen) beelden getoond van Marijke Oosterman (1958-2011). In het kantoor O’63 waren schilderijen van Peter Sas te zien.

 

Marijke Oosterman houwde in diverse soorten steen. Het veelal abstracte werk is geïnspireerd door de natuur, het licht en het menselijk lichaam.

Peter Sas schildert in olie verf en onderzoekt de werking van kleur en vorm.

 

 

 

zomerroute de zeevang

Vrouwenkunstenoosthuizen

 

In de tuin van Judith van Joosten werd werk getoond van Vrouwenkunstenoosthuizen. Dit is een groep van elf vrouwen die al sinds september 1998 een hechte, creatieve groep vormen. Ze krijgen geen les, maar inspireren elkaar. Door de diversiteit van persoonlijkheden komen ze vaak samen tot verrassende werken. Naast het werken met krijt en verf maken ze steeds vaker uitstapjes naar het werken met steen en wol of het maken van etsen.

 

 

WARDER

tineke kuyn.jpg
kaplum zomerrout de zeevang
warder zomerroute

Ineke Kuyn

 

In de tuin van Ineke Kuyn waren ongeveer 110 fuchsiasoorten en andere planten te bewonderen. Er werden vijfentwintig soorten jam verkocht, van aardbeien tot paardenbloemenjam. Ook was er een verzameling petroliumstellen te zien, sommigen honderd jaar oud, en heel veel gebruiksspullen uit de jaren 1950-60.

Patricia Schor en Kaplum

 

Patricia Schor heeft sinds 2011 een atelier op Warder 103a. Zowel het atelier als de tuin waren tijdens de zomerroute opengesteld.

Naast Patricia' s eigen tekeiningen en schilderijen was er ook het werk te zien van ontwerpers-duo Kaplum (Anna van Gerve en Alper Demir). Zijn maken producten van hout en textiel voor kinderen, baby's en ouders.

In de tuin was tevens een levensgroot schilderij te zien dat gemaakt was door de cursisten van Patricia Schor.

De Oude School

 

Foz Leloup is sinds 1 december de nieuwe exploitant van Café-Restaurant De Oude School in Warder. De Stichting Cultureel Erfgoed Warder heeft in goed overleg met de gemeente Zeevang en met steun van veel inwoners en bedrijven de oude school kunnen behouden. 

 

Tijdens de zomerroute was er een expositie ingericht als hommage aan het fotografisch leven van oud dorpsgenoot Dirk Buwalda (1947-2009).

Loes Lempke

 

In de landschapstuin van Loes Lempke waren veel Agapanthussen in bloei te zien. Agapanthussen hebben hun oorsprong in Zuid-Afrika en worden daar ook Liefdesbloemen genoemd. In de tuin staan een kas, verborgen beelden en er loopt een bejaarde schildpad rond. Ook is er een verzameling van Clivia`s en Pelargoniums. Deze laatste worden in de volksmond Geraniums genoemd, maar in de tuin van Loes Lempke zijn het de oorspronkelijke planten uit Zuid-Afrika, waar ze in het wild voorkomen.

Gerda Leloup

 

Op Warder 132 vind je een spannende labyrintische vijvertuin, waar je kunt dwalen tussen inheemse en subtropische planten. Ook lopen er zes ezels rond.

Ida en Jos van Gastel

 

Op Warder 190 is “De Passiebloem” ’s zomers een officieel “Rustpunt” aan de IJsselmeer-dijk. En bovendien tweemaal per jaar een kleine galerie. Tijdens de zomerroute waren er schilderijen te zien van Kees Verdonk en beeldhouwwerk van Henny Bulsing en Peter van Dortmondt.

Basisschool 't Tilletje

 

Aan de voorgevel van basisschool ’t Tilletje in Warder vond je een kunstwerk. Alle leerlingen van o.b.s. ’t Tilletje hadden hier samen met lokale kunstenaars Rosalien Morsch en Patricia Schor aan gewerkt.

ETERSHEIM

De Breek

 

Bij de Brekermolen in de Etersheimerbraak polder ligt Bezoekerscentrum De Breek, een unieke plek waar rust, ruimte en natuur je tegemoet komen. De Breek was beide dagen open met verse appeltaart en ander lekkers. Natuurlijk was de molen te bezichtigen en op zondag werd een vliegerfestival met bijzondere vliegers gehouden. 

 

Tevens was er een expositie van Annemarie Visser te zien.

BEETS

Het Schooltje van Dik Trom

 

In dit oude schooltje was C. Joh. Kieviet onderwijzer van 1883-1902. In de naastgelegen onderwijzerswoning schreef hij zijn eerste boek over Dik Trom, een ondeugend jongetje met een hart van goud. Het schooltje heeft - net als vroeger - maar één klaslokaal. Door de oude schoolbanken, een potkachel, nostalgische schoolborden en klompen onder de kapstok, waan je je in vroegere tijden.

De zomertentoonstelling 'Leentje leert lezen - het leesplankje' was gewijd aan het leren lezen 

 

 

 

De kerk van Beets

 

Tijdens deze zomerroute exposeerden Moniek Wiers met haar Mandala’s die geselecteerd  zijn voor een kleurboek,  Albert van den Berg met zijn kunstfotografie , Tejo Hendriks met illustraties en portretten en Desiree Wijgman met een selectie van haar beelden in de kerk van Beets.

Wil van Stralen en Henk Frijters

 

In een sfeervolle tuin kon je de schilderijen en gedichten van Wilhelmina van Stralen en de etsen van Henk Frijters bekijken.

 

 

Desiree Wijgman

 

In Beets vind je het buitenatelier van Desiree Wijgman. Haar werk is heel divers. Haar abstracte beelden zijn organische vormen die qua textuur uit ruwe en gladde delen bestaan. Haar figuratieve werk is gevoelig van aard en haar portretten zijn karakteristieke koppen vereeuwigd in brons.

 

 

 

HOBREDE

Martien Koelemeijer

 

In Hobrede is een tuin te vinden die in 1998 door Martien Koelemeijer van het vroegere tuincentrum in de Beemster is ontworpen en aangelegd. In Engeland zou zo een tuin een 'woodland garden' worden genoemd. De oppervlakte bedraagt 12000 vierkante meter, waarvan 4000 vierkante meter natuurlijke vijverpartijen.

 

De tuin is beplant met veel bijzondere soorten bomen, heesters, coniferen, rododendrons, Japanse en Amerikaanse esdoorns, vaste planten, varens, moeras- en oeverplanten. Ook zijn er beelden te zien van beeldhouwster Marga Nannes uit Warmenhuizen.

bottom of page